Het vlaams jeugd parlement (vjp) organiseert jaarlijks een simulatie van het vlaams parlement voor en door jongeren.

In tijden waarin ‘kibbelkabinet’ en ‘alternatief feit’ de nominaties voor Van Dale’s woord van het jaar in de wacht slepen, leert onderzoek dat jongeren zich steeds vaker afkeren van actief (partij) politiek engagement. Niet geheel verwonderlijk: jongeren groeien vandaag op met het beeld dat aan politiek doen gelijk staat met openlijk ruzie maken, sjoemelen en opruiende tweets sturen. Wie zijn nek uitsteekt om te reflecteren over onze samenleving moet er dezer dagen bijvoorbeeld een goed georganiseerd trollenleger op Twitter of Facebook bijnemen. Jongeren haken steeds vaker gedesillusioneerd af.

Nochtans schuilt er in deze jongeren een enorm potentieel. Zo beschikken ze over heel wat maatschappelijke interesse, zijn ze bereid te reflecteren over thema’s die hen nauw aan het hart liggen en zich in te zetten voor een betere toekomst. Althans, zo tonen de klimaatmarsen en projecten als MyUtopia.

Het Vlaams Jeugd Parlement (VJP) wil aan deze jongeren een forum bieden.

Sinds 2013 organiseert onze vereniging daarom een simulatie van het Vlaams Parlement. Vier dagen lang debatteren en onderhandelen 120 jongeren tussen 17 en 27 jaar over drie maatschappelijke vraagstukken in het Vlaams Halfrond. Op deze manier laten we de burgers en beleidsmakers van morgen op een laagdrempelige manier proeven van de Vlaamse democratie in al haar facetten.

VJP is veel meer dan een parlementaire simulatie: het is een leerschool waar je de kans krijgt om te groeien als persoon. Je verwerft er inhoudelijke kennis en nieuwe vaardigheden. Daarnaast is VJP bovenal een project waar je vrienden voor het leven maakt, zowel tijdens de simulatieweek als tijdens de voorbereidingen binnen de organisatiegroep.
— Lies Geirnaert, parlementariër VJP15 & jeugdminister VJP16

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

Een ervaring

Gedurende vier dagen wandel je in de schoenen van onze Vlaamse volksvertegen-woordigers en politiek journalisten. Dit maal ben jij degene die debatteert, amendeert, onderhandelt, stemt of kritisch en creatief rapporteert. Een ervaring die je op doet in de authentieke setting van het Vlaams Parlement en zijn commissiezalen.

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

Een engagement

Jaarlijks engageren een dertigtal gedreven en enthousiaste jongeren zich op vrijwillige basis om de VJP-simulatie van dat jaar tot een goed einde te brengen. Met dragende schouders en helpende handen vormen zij de drijvende kracht achter de VJP-ervaring.

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

een gemeenschap

Het VJP is zoveel meer dan enkel een parlementaire simulatie: het is een sociaal project waarbij jongeren uit alle uithoeken van Vlaanderen, ongeacht afkomst, ideologie en persoonlijke kenmerken, de kans krijgen om elkaar te ontmoeten en bovenal met elkaar in dialoog te treden. 


Aanstaande activiteiten

 

@Vlaamsjeugdparlement