Het Vlaams Jeugd Parlement (VJP) is een VZW die jaarlijks in het halfrond van het Vlaams Parlement een simulatie organiseert voor én door jongeren!

In tijden waarin ‘kibbelkabinet’ en ‘alternatief feit’ de nominaties voor Van Dale’s woord van het jaar in de wacht slepen, leert onderzoek dat jongeren zich steeds vaker afkeren van actief (partij)politiek engagement. Niet geheel verwonderlijk: jongeren groeien vandaag de dag op met het beeld dat aan politiek doen gelijk staat met openlijk ruzie maken, sjoemelen en opruiende tweets sturen. Wie zijn nek uitsteekt om te reflecteren over onze samenleving en zich politiek wil engageren, moet er dezer dagen bijvoorbeeld een goed georganiseerd trollenleger op Twitter of Facebook bijnemen. Jongeren haken steeds vaker gedesillusioneerd af.

Nochtans schuilt er in deze jongeren een enorm potentieel. Zo beschikken ze over heel wat politieke interesse, zijn ze bereid te reflecteren over maatschappelijke thema’s die hen nauw aan het hart liggen en zich te engageren voor een betere toekomst. Althans, zo tonen projecten als MyUtopia.

Het Vlaams Jeugd Parlement (VJP) wil aan deze jongeren een forum bieden.

Sinds 2013 organiseert onze vereniging daarom een simulatie van het Vlaams Parlement. Vier dagen lang debatteren en onderhandelen 120 jongeren tussen 17 en 27 jaar over vier maatschappelijke vraagstukken in het Vlaamse halfrond. Op deze manier laten we de burgers en beleidsmakers van morgen op een laagdrempelige manier proeven van de Vlaamse democratie in al haar facetten.

Na de vier succesvolle edities van VJP’13, VJP’15, VJP’16 en VJP’17, werken we hard aan de organisatie van een vijfde editie in 2018. Jongeren zichzelf zien ontdekken en ontplooien gedurende vier dagen simulatie: dat maakt ons project immers het vele voorbereidende werk voor de volle 100% waard.

- Laurien Coenen, voorzitter

VJP is veel meer dan een parlementaire simulatie: het is een leerschool waar je de kans krijgt om te groeien als persoon. Je verwerft er inhoudelijke kennis en leert nieuwe vaardigheden. Maar VJP is bovenal een project waar je vrienden voor het leven maakt, zowel tijdens de simulatieweek als tijdens de voorbereidingen binnen de organisatiegroep.
— Lies Geirnaert, parlementariër VJP'15 & jeugdminister VJP'16
 
© Lukas DC Photography

© Lukas DC Photography

Een ervaring

Gedurende vier dagen wandel je in de schoenen van onze Vlaamse volksvertegen-woordigers en politiek journalisten. Dit maal ben jij degene die debatteert, amendeert, onderhandelt, stemt of kritisch en creatief rapporteert. Een ervaring die je op doet in de authentieke setting van het Vlaams Parlement en zijn commissiezalen.

© Lukas DC Photography

© Lukas DC Photography

Een engagement

Jaarlijks engageren een dertigtal gedreven en enthousiaste jongeren zich op vrijwillige basis om de VJP-simulatie van dat jaar tot een goed einde te brengen. Met dragende schouders en helpende handen vormen zij de drijvende kracht achter de VJP-ervaring.

© Lukas DC Photography

© Lukas DC Photography

een gemeenschap

Het VJP is zoveel meer dan enkel een parlementaire simulatie: het is een sociaal project waarbij jongeren uit alle uithoeken van Vlaanderen, ongeacht afkomst, ideologie en persoonlijke kenmerken, de kans krijgen om elkaar te ontmoeten en bovenal met elkaar in dialoog te treden. 

 

           Kalender

 

@Vlaamsjeugdparlement

 
Gallery Block
This is an example. To display your Instagram posts, double-click here to add an account or select an existing connected account. Learn more