Wie besluit deel te nemen aan het Vlaams Jeugd Parlement heeft bij inschrijven de keuze uit drie verschillende rollen: volksvertegenwoordiger, journalist en staatsraad. Iedere rol belicht daarbij een ander aspect van de democratie in Vlaanderen.

 

Rolinformatie

In een democratie kan het niet ontbreken aan een sterke vierde macht, de pers, die functioneert als waakhond. Ook binnen het Vlaams Jeugd Parlement spelen journalisten daarom een belangrijke rol. Gewapend met camera en micro leggen ze de volksvertegenwoordigers het vuur aan de schenen: "geen gezever, show me the money!"

Vanuit hun passie voor zowel media als politiek, werkt een creatieve bende van zo'n tiental journalisten, tijdens de simulatie heuse journaals uit. Deze vormen het slotstuk en artistiek hoogtepunt van iedere simulatiedag. Een voor-smaakje daarvan vind je in de onderstaande Youtube-clips.

Op de meest elegante manier kwam ik het leven binnen van mensen. Op geen tijd was de vriendschap beklonken en overeen gekomen. [...] Voor sfeer en gezelligheid krijgt deze week een tien. Zet maar eens lukraak negen mensen bij elkaar die een ganse week op elkaars lip zitten. De kans dat er eentje het begeeft is relatief groot niet? In dit geval dus niet.
— Karsten Bellis, journalist VJP'15
© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels


Journaals en ander beeldmateriaal

Benieuwd naar het werk van onze creatieve redacties? Hier vind je enkele voorbeelden van journaals uit het verleden, net als een promofilmje over de sfeer op de in de journalistenploeg.

 
 

Getuigenissen

Hoe ervaart een journalist deze vierdaagse simulatie vol pikante vragen, creatieve hoogvliegers, onderling overleg en montagewerk? Hieronder vind je enkele van hun getuigenissen.

Tijdens het Vlaams Jeugd Parlement kon ik twee van mijn passies combineren: journalistiek en politiek. Ik scherpte mijn audiovisuele vaardigheden aan en interviewde niet alleen deelnemers, maar ook de Kamervoorzitter en enkele prominente volksvertegenwoordigers. Iedere avond keken we samen met alle deelnemers naar het journaal, dat bestond uit parlementaire verslaggeving en achtergrondreportages. De twee edities waren voor mij een fantastische ervaring waarbij ik heel wat aangename en geëngageerde jongeren heb leren kennen. Kortom, het VJP is zeker een aanrader.
— Sander Carollo, journalist VJP'15 & VJP'16