Wie besluit deel te nemen aan het Vlaams Jeugd Parlement heeft bij inschrijven de keuze uit drie verschillende rollen: volksvertegenwoordiger, journalist en staatsraad. Iedere rol belicht daarbij een ander aspect van de democratie in Vlaanderen.

 

Nobody made a greater mistake than he who did nothing because he could do only a little.
— Edmund Burke, Iers politiek filosoof

Rolinformatie

Het engagement en de mening van een jonge garde aan volksvertegenwoordigers doet ertoe, hoe ogenschijnlijk insignificant ook met slechts 120 van de ca. 6.500.000 Vlamingen. Zij zijn immers de beleidsmakers van morgen!

Samen maken of kraken de volksvertegenwoordigers gedurende vier dagen de drie centrale ontwerpen van decreet. Zij halen hun hart op door er lustig op los te amenderen, de ministers het vuur aan de schenen te leggen en hun scherpste one-liners boven te halen. Welke voorstellen passeren zonder al te veel wrevel en welke raken onherkenbaar gewijzigd? Meerderheden vinden en de decreetsontwerpen naar de hand van de fractie zetten, dat vormt de inzet van vier dagen politiek in de wandelgangen.

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels

© Rendo Pauwels


Getuigenissen

Hoe ervaren jongeren die deelnemen als volksvertegenwoordiger deze vierdaagse simulatie vol debat, compromis en overleg? Hieronder vind je enkele van hun getuigenissen.

Het Vlaams Jeugd Parlement, een prachtig initiatief. Het slaat bruggen tussen theorie en praktijk. Het slaat bruggen tussen jongeren en de democratie. Het slaat bruggen tussen nu en de toekomst van morgen. Geweldige ervaring!
— Michael Vanhee, deelnemer VJP'17
Het VJP was een zeer leerrijke, maar ook leuke ervaring. Het heeft me een perfecte visie gegeven over het leven van een Vlaams volksvertegenwoordiger.
— Hugo Quintelier, deelnemer VJP'16 & organisatielid VJP'17
Wat is het VJP? Het VJP is nieuwe, interessante mensen bij de vleet. Het VJP is intensieve dagen, korte nachten. Het VJP is momenten die je altijd zullen bijblijven. Het VJP is je kennis verdiepen, een spoedcursus in de democratie. Heb je ooit al eens gedacht, “wat een prutsers toch, die ministers, dat zou ik véél beter doen!”? Wel, dit is uw kans! Het VJP is een unieke ervaring waarin jij, de jeugd, kan tonen aan de professionals hoe het beter kan. Hoe mensen van verschillende achtergronden kunnen samenkomen en debateren, van standpunt kunnen verschillen maar toch op jacht gaan naar het compromis om zo te timmeren aan een Beter Vlaanderen. Er is geen betere manier om je horizonten te verbreden dan te luisteren naar de visie van anderen. Er is ook niets plezanter dan met jouw betoog anderen te kunnen overtuigen dat JOUW visie de juiste is. Het fantastische aan het VJP is ook dat de thema’s steeds brandend actueel zijn. Het VJP is intensief, maar dat maakt het net zo interessant. Je leert in spoedtempo een massa aan schitterende mensen kennen. Bovenal is het VJP ook gewoon enorm plezant, als een scoutskamp op steroïden. Een scoutskamp in de jungle van Brussel zonder tenten en met kostuums in plaats van bruine hemden weliswaar, maar de groepssfeer is even magnifiek. Ik kan het elke jongere dus alleen maar aanraden. Twijfel niet, jouw mening telt, jouw visie op de thema’s is belangrijk. Schrijf je nu in!
— Maarten Ulrix, deelnemer VJP'17
Het Vlaams Jeugd Parlement was voor mij een van de mooiste ervaringen ooit. Niet alleen heb ik er fantastische mensen leren kennen (waarbij ik mij meteen op mijn gemak voelde, alsof wij allen elkaar al jaren kenden) maar ook enorm veel bij geleerd. Het waren vier intensieve dagen met heel veel werken, brainstormen en onderhandelen maar vier prachtige dagen vol plezier. Alles was zo goed georganiseerd, het voelde net echt. Het VJP was voor mij misschien ook wel een blik in de toekomst…
— Eunice Yahuma, deelneemster VJP'17
VJP 2017 was mijn eerste editie van het Vlaams Jeugdparlement en zeker niet de laatste. Ik had nooit verwacht dat de simulatie zó serieus genomen ging worden. Ook buiten de commissievergaderingen en plenaire zittingen in het parlement werd er actief gediscussieerd en onderhandeld tussen verschillende fracties. Het was fantastisch om in dit soort enthousiasme voor politiek terecht te komen. Een hele opfrissing van de populaire mening dat politiek iets ‘vies’ is waar je je best niet mee bezighoudt als je gelukkig wilt zijn. Hoe moe ik ook was aan het eind van de vier dagen durende simulatie, ik kan met zekerheid zeggen dat ik me goed geamuseerd heb en eveneens veel bijgeleerd heb. Daarnaast leerde ik ook een paar geweldige mensen kennen! Ik kan alvast niet wachten tot de volgende editie.
— Ella Roose, deelneemster VJP'17